info INOVATIE

Casele plutitoare, posibilele locuinte ale viitorului

Viata pe mare pare un concept teribil de ciudat pentru majoritatea dintre noi, ceva rezervat marinarilor, amatorilor de croaziere si capitanilor de submarine. Dar, pe masura ce apele revendica din ce in ce mai mult din uscat, populatia Globului creste si ideea de proprietate evolueaza, designerii si arhitectii regandesc felul si spatiul in care locuim si multi dintre ei considera apa o optiune viabila.

Sub forma de domuri, meduze, nave spatiale si iceberguri, putine dintre aceste concepte o sa mearga mai departe de stadiul de proiect. Dar asta nu inseamna neaparat ca locuintele care plutesc sau se scufunda in apele planetei sunt o notiune science fiction.

Pearl

Pearl, de exemplu, este o casa plutitoare cu un acoperis sub forma de dom transparent si cu o punte din lemn de tec. Proiectata de Orhan Cileli, Pearl nu are fundul plat care caracterizeaza majoritatea locuintelor plutitoare, ci forma de pluta de pescuit, ceea ce inseamna ca ar putea ramane la suprafata si pe o mare agitata. In plus, Pearl va avea propria sera, iar plantele vor ajuta la reglarea temperaturii, calitatea aerului si vor servi ca hrana. Pearl poate adaposti pana la cinci locuitori.

Jellyfish 45

Creatie a studioului de design Giancarlo Zema, locuinta poate adaposti sase persoane care pot trai confortabil, atat deasupra, cat si sub nivelul marii. Jellyfish este dotata cu o camera sub forma de glob echipata cu ferestre din acril prin care se poate vedea fundul marii. Spre deosebire de Pearl, Jellyfish nu e destinata apelor agitate, ci unora linistite, de unde rezidentii pot observa flora si fauna marina.

Tafoni

Joanna Clement Borek, designer din San Francisco, a abordat diferit tema casei plutitoare si a proiectat Tafoni, o locuinta de mai putin de 300 metri patrati. Tafoni are forma de cilindru, intrari arcuite si pereti concavi ce amintesc de aspectul pesterilor si a fost creata “pentru a inspira explorarea propriei individualitati”.

Why

Cu cei peste 900 de metri patrati ai sai si cele trei nivele, yahtul poate functiona ca locuinta si spatiu destinat petrecerii timpului liber. Spre deosebire de alte proiecte de gen, Why pune accent pe sustenabilitate, se bazeaza pe energia termica si recicleaza resturile organice si anorganice, avand un impact foarte mic asupra mediului marin. Luxoase si placute, interioarele minimaliste sunt prevazute cu pereti de sticla, dotari moderne, o scara arcuita si un copac care creste in centrul spatiului de locuit.

Citadela

Acest complex plutitor de apartamente a fost proiectat de olandezul Koen Olthuis. Gratie utilizarii unei tehnologii de racire a apei, rezidenta multifamiliala va utiliza cu 25% mai putina energie. In loc sa abordeze problema apelor care invadeaza uscatul cu care se confrunta olandezii prin intermediul amplasarii de diguri, Olthuis a asimilat transformarile suferite de mediul inconjurator si s-a adaptat lor. Complexul de apartamente va fi amplasat pe o fundatie de beton, va include 60 de unitati locative de lux, spatii de parcare si un drum plutitor de acces.

Casa de pe apa

Proiectata de Jedrzej Lewandowski de la Le 2 Workshop, aceasta casa plutitoare are o punte la nivelul apei si locuinta situata deasupra. Desi are un aspect futuristic, conceptul chiar a fost pus in practica, ca resedinta de vacanta. Ideea a fost ca oaspetii sa se poata bucura de experienta unei croaziere, dar fara sa suporte inconfortul creat de apele agitate. Printre dotarile eco ale acestei constructii se afla panourile solare situate deasupra ei si sistemul de desalinizare a apei marine.

Ome

Produsul colaborarii dintre Palmerstone si Donald Starkey Designs, constructia va avea 31 de metri diametru, va avea o punte superioara si una inferioara, propria piscina cu apa de mare, cinci dormitoare si un spatiu de zi generos. Energia va fi furnizata de celulele fotovoltaice amplasate pe acoperis.

Oul Exbury
Conceputa ca studio si experiment personal de viata minimala de artistul Stephen Turner, Oul Exbury este o casa plutitoare care reinterpreteaza ideea de locuinta. Turner si-a propus sa traiasca aici un an si are la dispozitie un dus, ustensile de gatit si un hamac in care doarme.

Fioriella

Inchisa, Fioriella seamana cu un ou, deschisa, cu o floare de lotus. Proiectata de Hyun Seok-Kim, locuinta este prevazuta cu o canapea extensibila si o punte la nivelul apei de unde rezidentii pot admira peisajul si are o cabina de unde se poate observa mediul subacvatic.

Casa plutitoare

Aceasta casa prefabricata, proiectata de Gabriel Wartofsky Design, se poate asambla intr-un santier si apoi monta la locatie. Rezidentii pot creste pe peretii structurii gradini de plante care le vor oferi intimitate, vor ajuta la filtrarea aerului si a apei menajere si vor reduce consumul de energie necesara pentru racire. Casa poate fi atasata unei barci si deplasata din loc in loc.

Iceberg

Proiectat de finlandezul Daniel Andersson, conceptul a fost inspirat, dupa cum ii spune si numele, de iceberguri. Doar o mica parte din locuinta iese la suprafata, restul fiind dispus sub nivelul marii. La cei 213 metri patrati ai sai, locuinta este cat o cabana si are o scara interioara de jur imprejurul careia sunt dispuse camerele.