BIROURI ARHITECTURA info

Arhiand Studio

Infiintat in 2009, biroul de arhitectura Arhiand Studio are in componenta doi membri fondatori si mai multi colaboratori si ofera o gama completa de servicii, de la cele care tin strict de proiectare (arhitectura, structura de rezistenta, instalatii), pana la design interior, design de produs, design grafic.

Stand de vorba cu Andrei Craciun, unul dintre fondatori, aflam ca nu incearca sa fie neaparat diferiti de alte birouri, ci se concentreaza foarte mult pe ceea ce fac, propunandu-si sa iasa cat mai bine. Incearca cu fiecare proiect in parte sa aduca un plus de inovatie care sa personalizeze obiectul de arhitectura pe care l-au gandit.

Andrei Craciun a ales arhitectura ca profesie din dorinta de a edifica, de a crea spatii si locuri care sa ramana in timp si poate chiar sa devina repere la nivel urban. Considera, de altfel, arhitectura cea mai complexa forma de arta, deoarece implica domenii diferite, provocari, relationarea stransa cu profesionisti cu care realizezi schimb de informatii. Totodata, este o arta pe care o expui unui public larg care este influentat intr-o masura mai mica sau mai mare de ceea ce tu ai creat. O constructie indeplineste strict un rol functional si atat, pe cand o casa cu valoare arhitecturala te creste, te educa, iti creeaza anumite stari, dispozitii, iti transmite energie. Cu alte cuvinte, arhitectul are, cu siguranta, un rol educator asupra celor carora le expune ceea ce a creat.

Mai mult, beneficiarii vin la architect cu cerinte multiple, destul de neclare si care nu au vreo legatura logica intre ele. Arhitectul trebuie sa joace si un rol de psiholog, pentru a putea intelege ceea ce clientului i s-ar potrivi cu adevarat. Asadar, arhitectul are menirea de a gasi un echilibru intre dorintele beneficiarului, posibilitatile sale si punerea lor in practica, rezultand, astfel, un proiect de calitate.

La nivel global, Andrei Craciun remarca un curent actual caracterizat de inovatie si tehnologie. Traim intr-o lume globalizata in care schimbarile se produc foarte rapid, apar materiale noi, tehnici noi de constructie, sisteme revolutionare. Arhitectul de la Arhiand Studio observa totusi o oarecare revenire la valorile din trecut si o reinterpretare a acestora intr-o maniera contemporana.

Din Romania, il admira pe Dorin Stefan, deoarece este un arhitect nonconformist care se upgradeaza permanent si tine cont de schimbarile care se produc la nivel mondial. Din spatiul international, il admira pe Santiago Calatrava, pentru modul in care utillizeaza structura pentru a crea arhitectura. O cladire de la noi care ii place este sediul UAR, deoarece considera ca este o imbinare perfecta intre vechi si nou, intre arta si tehnologie si si-ar dori sa construiasca un aeroport.