Atelierul, asa cum le place celor ce lucreaza aici sa-l numeasca, a luat forma fizica in anul 2008, el fiind un proiect in continua dezvoltare inca din 2005, de cand Marius Neagoie a inceput colaborarea cu Razvan. Momentan, componenta biroului de arhitectura consta in doi parteneri, cativa asociati si mai multi colaboratori din diferite domenii.
Atelier nu se rezuma doar la proiectare, ci se ocupa si de design, vizualizari, lucrand cu organizatii de protectia patrimoniului in proiecte indraznete. Diferenta fata de altii consta in aceea ca, in cazul lor, e vorba de un atelier, nu un birou. Pe langa partea de proiectare de arthitectura, aici se petrec multe activitati „interdisciplinare” – design interior, design de produsaobiect, grafica, motion graphics etc. Este o abordare oarecum fireasca.
Privind domeniul arhitecturii cu interes inca din copilarie, pentru Marius Neagoie alegerea profesiunii a fost ceva firesc. Pentru el, acest domeniu este o continua provocare, un subiect de reflectie legat de binomul utilitate – frumusete. Considera arhitectul drept un educator care ar trebui sa modeleze cerintele beneficiarului. Aici intervine, insa, un prim obstacol, deoarece uneori beneficiarii nu sunt foarte increzatori in rolul de educator al arhitectului, relatia ideala si mutual avantajoasa dintre cei doi trebuind sa se bazeze pe prietenie, comunicare si respect reciproc.
Intrebat daca are un stil anume, Marius Neagoie e transant si considera ca un arhitect trebuie sa inteleaga si sa stapaneasca toate stilurile. Personal, insa, prefera spatiile deschise, luminate, neincarcate, dar care se deosebesc prin detalii autentice.
Modele printre arhitecti are multe, fie prin prisma anumitor lucrari, fie prin prisma felului de a defini arhitectura, fie prin prisma modului in care s-au raportat la societatea in care au fost activi. Dintre arhitectii români, ii admira în special cei din perioada interbelica si pâna în anii ’40. Dintre cei straini, pe Mies van Derohe.
Considera ca arhitectura din România a evoluat considerabil în ultimii ani. Au aparut tineri arhitecti si designeri cu proiecte si viziuni îndraznete, iar publicul a devenit mai receptiv. Pe scurt, suntem pe un drum bun. Atelier a participat, de altfel, atat la concursuri in tara, cat si la concursuri din strainatate, caci Marius Neagoie este de parere ca astfel de concursuri au un rol foarte important, atat pentru arhitecti, cat si pentru societate, prin faptul ca ofera posibilitatea unui dialog. Faptul ca numarul lor a inceput sa creasca si in Romania este un indicator ca societatea noastra evolueaza.
Intrebat daca are o lucrare preferata, Marius Neagoie ne povesteste cum, acum un an, a transformat un pod al unei case vechi din centrul Bucurestiului într-o mansarda locuibila, practic un apartament cu doua camere. A pastrat multe din detaliile originale ale cladirii: peretele de caramida si cosul de fum, grinzile de lemn. A mers foarte mult pe materiale naturale si contraste discrete. Beneficiarii au fost foarte deschisi, colaborarea a fost una perfecta iar, în final, ambele parti au fost mândre de rezultatul obtinut.
Daca il rogi sa faca un efort de imaginatie si sa-ti spuna unde se vede peste cinci ani, raspunsul vine rapid si concis: „In atelier, alaturi de o echipa mai mare de oameni dornici sa faca arhitectura de calitate”.