Creat in 2006, GranDesign Studio a fost initial dedicat doar designului interior si arhitecturii. Cu toate acestea, cei doi arhitecti fondatori, Diana Stere si Cristi Oprea, si-au extins orizonturile si catre alte ramuri ale designului, precum designul industrial. Tinerii arhitecti, ambitiosi si creativi, sunt dornici sa le ofere clientilor solutii inovatoare care sa se suprapuna nevoilor si asteptarilor acestora.
Cei doi urmaresc sa realizeze, in munca lor, un echilibru intre masura in care respecta dorintele clientilor si cea in care ating cerintele unei piete competitive, preocupandu-se in acelasi timp de sustenabilitate in ceea ce priveste mediul inconjurator. Rezultatele pe care le cauta sunt acelea care reusesc sa suprapuna scopurile lor cu cele ale beneficiarilor. Obsesia pentru detaliu face diferenta.
Relatia cu clientul o vad foarte clar ca pe-o colaborare. Clientul trebuie ajutat sa descopere ce nevoi si asteptari are. Un proiect de amenajare inseamna un drum parcurs impreuna cu beneficiarul, pe parcursul caruia arhitectul il indruma pe acesta in luarea unor decizii de multe ori decisive in derularea proiectului. Rezultatul final trebuie sa reflecte personalitatea beneficiarului, tinand cont de toate aspectele (estetic, practic, financiar etc.), dar si de stilul de viata al acestuia.
Intrebati de ce au ales ca profesie arhitectura, raspunsurile celor doi difera oarecum. In timp ce Diana Oprea avea un background in domeniul artelor (a absolvit Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”) si i s-a parut firesc sa urmeze o cariera legata tot de acest domeniu, Cristi Oprea s-a indreptat initial catre o cariera in domeniul judiciar. Ulterior, cei doi au urmat impreuna Institutul de Arhitectura. Dupa ce au capatat experienta, au hotarat impreuna sa puna bazele propriului birou de arhitectura.
Sunt ferm convinsi ca “Arhitectura este jocul savant, corect si magnific al volumelor reunite sub lumina; lumina si umbra reveleaza aceste forme” (Le Corbusier). Mai mult, cei doi afirma ca, dintre toate formele de arta, arhitectura are cel mai mare impact asupra vietii noastre cotidiene.
Considera ca, la nivelul pietei din Romania, evolutia e continua, ascendenta. Se poate discuta despre o arhitectura si un design de calitate, din toate punctele de vedere, chiar daca nu la scara larga. In ceea ce priveste inovatia, aceasta este facilitata in sfarsit de posibilitatile tehnologice pana nu demult prezente intr-un procent mult prea mic.
Printre numele consacrate preferate se numara Philippe Starck, unul dintre cei mai prolifici designeri contemporani, pentru onestitatea si integritatea dovedite in abordarea designului, pentru puritatea liniilor si acuratetea formelor, dar si Zaha Hadid, pentru ingeniozitatea si impresia ca transpunerea imaginatiei in realitate nu are limite.
Rugati sa numeasca proiectele preferate, cei doi arhitecti declara ca in orice proiect te implici si te daruiesti total. Le este greu sa aleaga o lucrare anume din toate, deoarece fiecare are ceva special in felul sau, asa ca pot spune ca toate sunt „lucrari de suflet”. In ceea ce priveste provocarile, acestea sunt prezente in fiecare proiect sub diverse forme (concept, buget, executie etc).
Sunt interesati in mod deosebit de proiecte a caror sursa de inspiratie este simplitatea si functionalitatea. Urmeaza de altfel filozofia „mai putin este mai mult” a unuia dintre arhitectii care ii inspira in cea mai mare masura, Mies van der Rohe.