O casa pasiva, din termenul german “passivhaus”, loc de unde este originar conceptul, reprezinta o modalitate de a construi cladiri intr-o maniera extrem de eficienta din punct de vedere energetic. O adevarata casa pasiva nu numai ca are un necesar extrem de mic de energie pentru incalzire, racire si electricitate, dar nici nu face risipa de caldura sau aer, minimizand scurgerile.
Deseori, o casa pasiva este construita folosindu-se o anvelopanta atat de performanta, incat este nevoie de extrem de putina energie pentru incalzirea sau racirea cladirii. Casele pasive utilizeaza, in climatele reci, energia solara naturala, in timp ce in climatele calde se bazeaza pe o amenajare peisagistica inteligenta pentru a reduce necesarul de energie. Mai jos aveti opt exemple de astfel de cladiri, conceptul de casa pasiva putand fi aplicat de la locuinte, la cladiri de apartamente si chiar gradinite.
Cladirea de apartamente Kaisermuehlenstrasse
Acest complex rezidential proiectat de biroul de arhitectura Treberspurg & Partner Architects a fost construit in Viena, Austria. Designul sau neutru din punct de vedere al amprentei de carbon este o solutie ideala pentru aglomerarile urbane si foloseste extrem de putina energie. Cladirea este prevazuta cu panouri solare pe acoperis, lucru care nu numai ca reduce necesarul de curent generat prin arderea combustibililor fosili, ci sI costul facturilor de energie pentru locatari.
Casa pasiva Oijen
Unitatea rezidentiala a fost proiectata de biroul de arhitectura Ariens Architects & Engineers in peisajul rural idilic olandez. Casa este dotata cu o veranda acoperita cu sticla reflectorizanta, un iaz si o sauna. Majoritatea ferestrelor si panourile solare sunt prevazute pe fatada sudica a casei. Tot acolo sunt amplasate si baile si dormitoarele, in timp ce fatada nordica adaposteste in mare parte camere de depozitare.
Domul Halou
Situata in Genglou, China, aceasta structura a fost proiectata de Simon Law Anthill Constructions. Clientul, designerul britanic de mobilier Timothy Oulton, a dorit sa creeze un spatiu unde designerii firmei sa se poata strange si unde sa poata comunica, in centrul unei fabrici si al unui campus dotat cu dormitoare, dar si cu o gradina de plante comestibile. Domul a fost construit folosindu-se lemn din surse sustenabile si aplicandu-se standardele constructiei pasive. |ncalzirea se face prin pardoseala izolata de piatra si iluminatul cu LED este menit a reduce costurile facturii de energie.
Gradinita Dragon
Gradinita Dragon a fost proiectata de biroul de arhitectura CF Moller Architects si se afla in Odense, Danemarca. Cladirea este dotata cu izolatie suplimentara, cu pereti densi, caldura recirculanta si la constructia sa au fost utilizate materiale cu emisii scazute de toxine. Copiii care vin la aceasta gradinita se pot juca si invata pe o serie de structuri incalzite de lumina soarelui, atat in interior, cat si tn exterior.
Casa Meath
Arhitectii responsabili pentru aceasta uimitoare casa pasiva modernista din Meath, Irlanda, sunt cei de la biroul de arhitectura Peter Legge Associates Architects. Casa este acoperita cu lemn si are o anvelopanta hi-tech care izoleaza cladirea. Apa si caldura necesare sunt disponibile prin intermediul unei instalatii solare si al unei sobe pe lemne.
Casa pasiva de pe Insula Vancouver
Situata in padurile de pe costa Pacificului de Nord-Vest, aceasta casa pasiva a fost proiectata de biroul de arhitectura Marken Design + Consulting. Locuinta pe doua nivele are instalatii care regleaza fluxul de apasi este construita cu materiale locale si provenite din surse sustenabile.
Prototipul din Korea
Biroul de arhitectura Unsangdong Architects a facut echipa cu Institutul de Tehnologie din Kolon pentru a proiecta un prototip de casa pasiva, primul de acest gen din Korea. Proiectul experimental prevede o instaltie solara, turbine de vant, pompe geotermale de caldura si un sistem de recoltare a apei de ploaie care se scurge din imensul acoperis verde.
Casa pasiva din Taos
Aceasta casa pasiva din lut ridicata in Taos, New Mexico, a fost proiectata de Zero E Designs. Unicitatea sa consta nu numai in faptul ca este certificata drept casa pasiva, dar are si un certificat LEED platinum. Casa utilizeaza iluminatul pe baza de LED-uri si are pereti izolati de 30 de centimetri, o instalatie solara si una de colectare a apei de ploaie.