info ISTORIA ARHITECTURII

Grecia Antica

Cultura greaca antica s-a format pe insulele Marii Egee si s-a extins pe tarmurile intregii Mari Mediterane. Caracteristicile geografice si climatul avantajos i-au favorizat dezvoltarea, navigatia contribuind la cresterea economica. Grecii au asimilat cunostinte de la cretani, care aveau legaturi directe cu Egiptul.

In cultura greaca, religia (politeista) este importanta, dar are alte caracteristici decat la egipteni. Zeitatile lor sunt dotate cu insusiri umane. Viata pamanteasca este mai importanta decat cea de dupa moarte, infatisata ca trista si cenusie. Cu toate ca intreaga cultura greaca este impregnata de credinta in zei si aventurile lor, de mitologie, in viata de zi cu zi grecii aveau o gandire independenta si practica.

Caracteristicile generale ale culturii grecesti se cristalizeaza in jurul anului 800 i.Hr., perioada in care isi au originea si Jocurile Olimpice. Tot acum se construiesc, in afara de temple inchinate zeilor, numeroase teatre si arene de intreceri.

Templul grecesc

Planul templului s-a conturat de timpuriu, cu altarul – locul unde se afla statuia zeului – construit dupa forma arhaica a megaronului (incapere patrata, cu vatra centrala sustinuta pe patru stalpi) si cuprinzand naosul. Pe axa principala, in spatiul care facea legatura cu exteriorul, la fatada primitiva vor fi adaugate doua coloane. Templul va evolua prin adaugarea unui intreg sir de coloane, cu care se extinde in spatiul exterior. Urmatorul pas va fi dislocarea acestui sir, numarul lor par lasand liber accesul principal, situat pe axa templului.

Spatiul delimitat de coloane avea initial un acoperis plan, construit in epoca arhaica din grinzi de lemn, iar mai apoi din grinzi de piatra. |n epoca clasica, templele au fost construite din marmura viu colorata si orientate est-vest. Cele mai importante elemente constructive au devenit colonadele, de trei tipuri: dorice (greoaie, cu capitel simplu), ionice (cu capiteluri cu volute) si corintice (cu capiteluri cu motive vegetale).

Proportia si detaliile coloanelor s-au perfectionat in timp, dar caracteristicile de baza s-au pastrat si vor juca un rol important in arhitectura. Pe coloane s-a asezat sistemul de grinzi care sustine acoperisul (arhitrava), care va deveni, cu timpul, peretele triunghiular de imchidere a fatadei. Coloanele erau impartite pe circumferinte, canelurile avand scopul de a conduce efortul. La baza, erau deviate in curbe line. Pentru a crea diverse efecte optice, si distanta dintre coloane era diferita.

Teatrele

Adaptat la formele de relief, era o constructie in aer liber cu o forma semicirculara, asezata pe un teren in panta cu inclinatie mare, cu banchete si scaune pentru spectatori (gradene). Numai scena necesita o amenajare speciala. Elementul cel mai important in alegerea amplasamentului unui teatru era, deci, tipul de relief, care se armoniza cu elementele constructiei.

Locuinta

Locuinta greaca primitiva este de tip megaron (casa cu o unica incapere si vatra centrala), avand in fata un atrium (coridor de trecere) precedat de spatiul de acces. Mai tarziu, cand s-a extins construirea de jur imprejur, atriumul a devenit curte interioara. Apoi, si curtea din spate a primit coloane (peristil). Camerele de locuit priveau catre acest spatiu, locuinta fiind complet inchisa la exterior.

Putine marturii arheologice au ramas despre modul cum arata constructia la interior. Se presupune ca peretii erau pictati, plafonul avea grinzi dese si casetaj pictat, iar pardoseala era din mozaic de piatra, acoperita cu covoare.

Epoca clasica greaca a avut o mare influenta asupra artei si arhitecturii epocilor urmatoare, dar mai ales asupra artei romane