Doar in Statele Unite, incendiile omoara mai mult de 2.500 de oameni anual. Iar cele mai ucigatoare astfel de evenimente au loc cand oamenii se afla in casele lor, dormind. V-ati intrebat vreodata cat de bine va protejeaza peretii locuintei de astfel de catastrofe? Desi niciun material de constructie nu este 100% ignifug, cladirile bine proiectate si construite pot preintampina astfel de tragedii, prin utilizarea unor materiale rezistente la foc.
Astfel, nu se pune intrebarea daca focul poate deteriora o structura, ci cand. Pur si simplu, in cazul materialelor rezistente la incendii, dureaza mai mult. Cheia este sa construiesti o structura in care focul s-ar propaga mai incet, in asa fel incat ocupantii sa aiba mai mult timp la dispozitie sa scape. Acesta e si motivul din care materialele sunt clasate in functie de timpul necesar unui incendiu sa le afecteze proprietatile structurale. Bustenii de mari dimensiuni, de exemplu, pot fi considerati rezistenti la foc, desi materialul este unul combustibil. Metalele ca aluminiul sau otelul, pe de alta parte, nu sunt combustibile, dar, expuse unor temperaturi ridicate, se incovoaie.
Sticla rezistenta la foc pentru ferestre
Ferestrele, importante pentru vizibilitate si lumina, pot deveni, in cazul unui incendiu, o mare problema. Cu mult inainte ca sticla sa intre in direct contact cu flacara, caldura intensa poate duce la spargerea geamului. Iar un geam spart permite flacarilor sa intre mai usor in respectiva constructie. |n plus, caldura degajata de un incendiu din exterior poate fi suficient de mare pentru a aprinde obiectele inflamabile, fara contact direct.
Pentru a va proteja casa, instalati geamuri rezistente la foc. Un exemplu ar fi ferestrele cu foaie dubla de sticla, care, pe langa faptul ca sunt eficiente din punct de vedere energetic, dubleaza timpul necesar incendiului sa sparga sticla. De asemenea, desi sunt opace si nu ofera o buna vizibilitate, caramizile din sticla sunt extrem de rezistente la foc. Sticla armata ofera cea mai buna protectie impotriva incendiilor, in timp ce otelul este cel mai bun material pentru cadre, urmat de lemn si aluminiu.
Betonul
Cel mai intalnit material de constructie este, totodata, si unul cu proprietati excelente ignifuge. Nu este inflamabil si are o conductivitate termica mica. Astfel, dureaza mai mult timp pana ce un incendiu ii va afecta caracteristicile structurale. Betonul este mai rezistent la foc decat otelul.
Cu toate acestea, e important de stiut ca nu toate tipurile de beton au aceleasi caracteristici. Agregatul poate constitui un procent de 60 – 80% din volumul betonului, iar rezistenta la foc depinde de tipul si cantitatea de agregat folosit. Cu toate acestea, betonul este considerat unul dintre cele mai rezistente la foc materiale pentru acoperisuri.
Stucul
Stucul este o tencuiala folosita de secole atat in scopuri artistice, cat si structurale. Stucul modern este un amestec de ciment, nisip si var si este un finisaj extrem de durabil cu rezistenta mare la foc. Poate acoperi orice material structural, cum ar fi caramida sau lemnul. De obicei se aplica in doua sau trei straturi, peste o plasa ranforsata cu metal. Un strat de 2,54 centimetri de stuc poate conferi unui perete o rezistenta de o ora la foc.
Gipsul
Foarte multe materiale structurale necesita aplicarea unui strat de gips pentru a primi o cat mai buna clasare in sensul rezistentei la foc, iar gipsul-carton este cel mai popular finisaj de interior cu bune proprietati ignifuge.
Hartia de la exteriorul gipsului-carton arde incet si nu faciliteaza propagarea incendiului. |n plus, materialul are un miez ignifug care contine apa. La contactul cu flacara, apa iese sub forma de abur, ceea ce impiedica transferul de caldura prin gipsul-carton. Chiar si dupa ce apa se evapora, miezul de gips continua sa reziste.
Caramida
Daca am invatat ceva din povestea celor trei purcelusi, este ca ar trebui sa ne construim casele din caramida. Ceea ce nu e deloc un sfat rau. Nu numai ca e rezistenta la pufaielile unui lup, dar caramida este rezistenta si la incendii, mai ales ca unul dintre pasii din fabricarea ei implica arderea. Desigur, este fapt cunoscut ca o singura caramida este mult mai rezistenta la foc decat un perete de caramizi, care este construit folosindu-se mortar, mult mai putin eficient in astfel de situatii. Cu toate acestea, caramida este deseori citata in topul materialelor rezistente la incendii. In functie de tipul constructiei si grosimea peretelui, materialul poate garanta o rezistenta de una pana la patru ore.