Plintele sunt acele bucati inguste, de diferite inaltimi, care sunt menite sa protejeze peretele impotriva lovirilor accidentale si a murdariei. Dincolo de scopul lor practic, plintele indeplinesc si o functie estetica foarte importanta, asupra careia vom insista in continuare. Dar, inainte de a trece mai departe, trebuie sa subliniem numarul mare de materiale din care aceste plinte se pot realiza: lemn, poliuretan, metal, gresie, piatra naturala.
Desi in numar mare, plinte de calitate superioara sunt mai putine, cele din piatra naturala oferind o gama foarte mare de solutii datorita nuantelor, texturilor variate si rezistentei.
Estetica plintelor
Poate ca cea mai mare greseala in privinta plintelor este de a le trata ca pe niste simple dungi de la baza peretilor. Plintele aduc accente suplimentare in orice spatiu, accente de culoare care modifica intregul ambinent. Plinta se poate armoniza cu cinci zone principale: pardoseala, peretele, chenarele usilor, stucatura si mobila. Cel mai putin indicat este asortarea cu mobila, pentru ca mai devreme sau mai tarziu mobila se va schimba.
Un dialog plinta-pardoseala este unul foarte permisiv: plinta poate avea culoarea pardoselii, poate sa fie in total contrast sau diferenta sa se inregistreze doar la nivel de nuanta. Daca aici jocul cromatic nu are nici o restrictie, in cazul legaturii intre culoarea peretelui si plinta, regula este una singura, dar clara: nu trebuie sa avem plinta de aceeasi culoare cu peretele. In felul acesta plinta nu se va distinge, rolul estetic fiind zero.
Sa dam un exemplu, pornind de la cel mai intalnit caz in casele romanilor: peretii albi. La o pardoseala din travertin Classic se potriveste o plinta de acelasi material, subliniindu-se in acest mod o continuitate, o fluenta. Avand acelasi perete alb si pardoseala din travertin Classic, putem aduce in acest context o plinta din travertin Latte. Acum delimitarea dintre podea si pardoseala va fi la nivel de nuanta, mai discreta, dar destul de vizibila.
Desi mai putin populare in zilele noastre, acolo unde apar, ornamentele de strucatura vor trebui sa se asorteze cu plinta, daca ea este diferita de culoarea podelei. O a treia culoare, a stucaturii, pe un perete ar fi total neindicata.
Glafurile si chenarele decorative ale usilor reprezinta alte structuri grafice, zone de culoare, care se pot combina cu plintele. Daca avem pereti albi, atunci plintele, glafurile, ancadramentele decorative vor putea fi negre, punandu-se reciproc in valoare. Luand in calcul diversitatea pietrelor naturale, descoperim ca potentialul de asociere intre plinta si restul placarilor cu piatra naturala dintr-un anume perimetru este urias.
Armonie si continuitate
Putem avea chenare, glafuri si plinte de aceleasi dimensiuni. Doar piatra naturala si lemnul ofera aceasta mare libertate de alegere care consta in a taia exact cat avem nevoie dintr-un material si acel material sa isi pastreze constante calitatea si estetica (ex. blocuri de marmura, granit, travertin etc.) Unitatea dimensiunilor confera echilibru si eleganta spatiului amenajat.
Putem extinde avantajul acesta cand vorbim de o unitate cromatica si texturala a placarilor cu piatra dintr-o cladire intreaga. Plintele, chiar daca nu li se sesizeaza de prima data importanta, joaca un rol subtil in fiecare camera, pe hol sau in birou, in restaurante, pe terase. Plintele nu ”sar” in ochi, dar se afla acolo pentru a asigura un confort vizual (sunt si practice, sa nu uitam).
Revenind la unitatea cladirii, in cazul unei cladiri placate cu piatra, piatra creeaza o continuitate estetica intre placarea interiora, cea exteriora si curtea casei. Plintele sunt parte din acesta continuitate, din acest sistem complex al amenajarilor. In aceste conditii, nu va fi deloc greu de inteles ca sunt cazuri in care plintele trebuie sa fie in armonie cu acele glafuri de exterior realizate din piatra naturala sau cu aleea care traverseaza curtea de la poarta la intrare.
Dimensiunile standardizate ale plintelor din piatra naturala variaza relativ putin (7 x 61 x 1.3 cm, 7 x 60 x 2 cm, 7 x 60 x 1 cm, 6.5 x 61 x 1.2 cm etc.), insa detaliul de retinut este forma cantului. Cantul poate sa fie drept, dar si cu bizot, fara bizot sau cu semibaston. Cele mai multe plinte din piatra naturala au suprafata lustruita, dar exista si cu finsaj periat. Culorile au o bogata varietate, data in mod firesc de tipul pietrei: alb, crem, negru, maro, galbui, rosiatic, ruginiu etc., care se potrivesc tuturor stilurilor decoartive, de la cele mai indraznete pana la cele mai consacrate.
Indiferent de alegerea facuta, nu uitati de rolul dublu al plintelor: estetic si functional. Iar cand ajungeti sa decideti culoarea lor, aceasta trebuie sa ”colaboreze” cu tot spatiul, cu fiecare element decorativ in parte. Cum spuneam, plintele nu sunt niste simple dungi de la baza peretilor.
Sursa foto: pinterest.com