Exista prejudecata ca de la o baie mica nu trebuie sa ai prea mari pretentii estetice, ca singurul ei rol este acela de a fi functionala. Din fericire, nu toata lumea gandeste asa. Cei care au reusit sa faca din camerele de baie mici spatii confortabile, cu aspect placut, primitor au aflat din timp cateva detalii importante. Fara indoiala, prima regula care trebuie respectata in acest tip de incaperi este reducerea mixului de culori sau nuante la maxim doua. Intr-un loc mic, marea diversitate de culori agreseaza privirea, ochiul incercand sa cuprinda si sa aduca la un numitor comun fiecare vibratie cromatica. Iar aceste armonii coloristice sunt necesare mai ales in camere destinate relaxarii, recuperarii psihice si fizice.
In acest context piatra naturala vine ca o solutie perfecta pentru baile mici. Nu este deloc intamplator ca travertinul este piatra cea mai aleasa in intrega lume pentru a crea o atmosfera calda in spatiile mici, indiferent daca vorbim de bai, de sufragerii, de crame sau restaurante. Travertinul Latte, cel Classic sau Noce sunt vedete incontestabile in aceasta zona, iar romanii au descoperit avantajele folosirii lor in baile mici din apartamente sau din case.
Ca sa nu lasam loc la interpretari gresite, travertinul nu este destinat doar spatiilor cu dimensiuni reduse. Gama produselor din travertin este foarte bogata: exista placi cu latura de 10 cm, dar si cu 60 cm, acestea fiind folosite atat la placarile verticale, cat si la cele orizontale.
In mod evident, pentru baile mici, placile mici sau mozaicul sunt preferate pentru ca acestea creeaza o dinamica a nuantelor si a liniilor fara sa agreseze vizual. Nuantele calde pot fi la randul lor insotite de mici accente de culoare mai inchise, care sparg monotonia cromatica.
Monotonia sau platitudinea culorilor sunt foarte usor de contracarat, dar si mai usor este de a trece in zona de ”babilonie cromatica”, atunci cand aducem laolalta o multime de culori care mai de care mai diferite. Mobilierul, cada, chiuveta, suportul de prosoape sau o planta sunt tot atatea posibilitati de a crea un contrast confortabil. Amenajarea bailor cu ajutorul unor chiuvete realizate din piatra naturala (travertin, marmura, granit etc.) au devenit o obisnuinta si la noi, imediat dupa ce romanii au descoperit potentialul fantastic al acestor obiecte din piatra naturala. Acea calitate de a impresiona estetic si, in acelasi timp, de a transmite o placuta vibratie, specifica produselor naturale.
Din punct de vedere al materialul din care sunt fabricate chiuvetele, in comparatie cu restul incaperii, nu exista nici o problema, asocierea fiind mai ales la nivel cromatic. O chiuveta din travertin crem se va integra perfect intr-o baie placata cu ardezie, iar una din marmura alba intr-o incapere cu peretii placati cu travertin Noce. A se retine ca rolul chiuvetei este mai ales acela de a contrasta cu restul decorului. Astfel, aceasta piesa este pusa in evidenta, iar privirea va gasi un punct de sprijin, un punct de relaxare.
Regula este valabila in toate spatiile, indiferent de marime, dar cu precadere trebuie respectata in baile mici: evitati simetria.Cu alte cuvinte: nu puneti chiuveta sau cada fix la jumatatea peretelui – peretele fiind gol in ambele parti, nu creati, din placi, modele simetrice pe pereti, nu puneti doua cuiere de o parte si de cealalata a oglinzii, nu puneti chivece cu flori de aceeasi inaltime pe aceeasi latura a incaperii. De ce? Pentru ca simetria face ca spatiul sa para si mai mic decat este. Elementele dispuse simetric forteaza ochiul sa perceapa incaperea ca pe un intreg. Un intreg mic, rigid, limitativ, deloc primitor.
Din acelasi motiv cada trebuie plasata intr-un colt al baii sau in dreptul unui perete diferit cromatic de restul peretilor. Pentru sporirea spatialitatii, cada nu trebuie mascata in partea de jos, realizandu-se astfel o atmosfera mai ”rarefiata”, mai usoara, in care pardoseala nu constituie doar o baza de care pare sa se lipeasca toate, ci care permite o asa-zisa libertate de miscare obiectelor. Aceasta libertate poate fi accentuata in baile mici de dulapuri cu picioare, cazi de dus fara piedestal, adica lipite de podea, ca in cazul caditelor de piatra naturala care nu necesita nici o inaltare.
Trebuie sa mai adaugam la lista produselor cu care putem amenaja o baie mica, alaturi de travertin, ardezie, marmura, granit, onix, limestone sau terrrazzo, o categorie mai putin folosita in Romania. Folosirea unuia dintre aceste tipuri de caramida pentru placari interioare confera o nota de extravaganta si modernitate bailor mici: caramida aparenta traditionala, produse din sandstone Agra Red, Rainbow Fileti Antique Teakwood sau marmura Thassos Fileti Antique. Finetea texturii lor se combina cu diverstitatea cromaticii intr-o gama de tonuri joase. Aceste caramizi aparente pot fi niste excelente pete de contrast in baile mici.
Prin urmare solutiile pentru amenajarea bailor mici sunt foarte multe, insa totul depinde de echilibrul cromatic si manevrarea spatialitatii. Obtinerea confortului in aceste incaperi, ca de altfel in toate spatiile, depinde de cateva reguli de baza, care in cele mai multe cazuri, sunt reguli simple si logice, care trebuie avute in vedere pentru rezultate maxime.
Surse foto: piatraonline.ro si piatraonline.com