Nivelul in crestere al apelor si penuria de spatiu locativ au dus in ultimii ani la o adevarata explozie de structuri plutitoare, cu propuneri care merg de la locuinte colective pe canalele Londrei, la intregi orase amfibii in China. Oamenii vor trai si lucra din ce in ce mai mult pe ape, cu atat mai mult cu cat politica se schimba, de la concentrarea atentiei pe constructia de baraje anti inundatii, pe acceptarea faptului ca marile si apele nu pot fi ingradite la nesfarsit.
„Avand in vedere impactul schimbarilor climatice, trebuie sa incepem sa ne gandim mai mult la oportunitatea de a trai cu apa, si nu la a lupta cu ea”, a declarat arhitectul Kunlé Adeyemi, fondatorul biroului danez de arhitectura NLÉ, care a proiectat deja o serie de constructii acvatice pe coasta Africii, inclusiv o scoala plutitoare intr-o laguna din Lagos.
Cu un sfert din terenuri sub nivelul marii, Olanda, tara unde functioneaza NLE, conduce in topul managementului acvatic si a dezvoltat politici sofisticate de planificare care incurajeaza traiul pe ape. Astfel, de-a lungul raului Ij din Amsterdam au aparut colonii de case plutitoare si se preconiza ca vor fi construite aproximativ 18 mii de noi locuinte pentru a rezolva criza imobiliara cu care se confrunta orasul.
In 2012, Alex de Rijke de la biroul de arhitectura londonez dRMM i-a sfatuit pe colegii sai britanici sa ia exemplul Olandei, declarand „In Marea Britanie nu ducem lipsa nici de apa, nici de ploaie, dar ducem lipsa de locuinte”, in timp ce arhitectul Carl Turner e de parere ca pe canalele tarii sale ar putea fi ancorate mii de locuinte plutitoare. De altfel, biroul de arhitectura londonez Baca Architects au finalizat, in 2014, prima casa amfibie din Marea Britanie si a proiectat de curand o serie de case plutitoare prefabricate in colaborare cu un producator danez. „Inundatiile tind sa creasca ca frecvensa, severitate si intensitate”, a declarat co-fondatorul Baca, Richard Coutts.