In categoria materialelor pentru placarile exterioare, fiecare produs are caracteristicile si avantajele lui, atat din perspectiva sustenabilitatii, cat si din cea a pretului, instalarii, adecvarii la factorii de mediu si esteticii. Astfel, desi exista produse preferate de industria constructiilor ecologice, nicio optiune nu e perfecta. Si poate e si normal, avand in vedere ca ne bazam pe fatadele exterioare sa ne apere locuintele de cele mai vitrege conditii de mediu si sa si arate bine in timpul acesta.
Primele lucruri care trebuie luate in calcul cand alegem un material pentru placarea exterioara se refera la ce este indicat si disponibil pe piata locala. Luand aceste premise in considerare, iata o comparatie intre principalele tipuri de placari exterioare, din punct de vedere al atributelor lor ecologice.
Cimentul fibros
Acest material a devenit extrem de popular in randul constructorilor eco, care ii apreciaza durabilitatea si aspectul similar lemnului, dar cu un cost de intretinere mai mic. Este fabricat din ciment, nisip si fibre de celuloza, este ignifug, nu putrezeste si are o garantie care ajunge pana la 50 de ani, cu un pret mai mic decat al lemnului.
Una dintre criticile ecologistilor este insa cantitatea mare de energie consumata in timpul procesului de fabricatie. |n plus, din cauza prafului de siliciu, instalatorii trebuie sa taie blocurile de ciment afara si sa poarte masca. Cimentul fibros nu poate fi refolosit in forma initiala, dar poate fi macinat pentru a fi folosit pe post de material de umplere.
Lemnul
Multi considera lemnul ca fiind cel mai sustenabil material si cea mai regenerabila resursa, constituindu-se astfel intr-una dintre cele mai ecologice variante pentru placarile exterioare. Istoria sa indelungata ca material pentru fatade atrage multi cumparatori si poate spori valoarea unei cladiri.
Vinilul
Este una dintre cele mai dezbatute variante in industria constructiilor verzi. Pe de-o parte, il recomanda pretul mic, costurile scazute de intretinere si durabilitatea – ciclul de viata variaza intre 40 si 50 de ani. |n plus, gratie greutatii mici, poate fi transportat usor. Pe de alta parte, vinilul este fabricat din PVC, un ingredient pe care multi ecologisti il pun sub semnul intrebarii.
Caramida
Asemeni lemnului, caramida ii atrage pe cumparatori cu estetica ei, costurile scazute de intretinere si valoarea de revanzare. Fabricantii pretind ca durata mare de viata a caramizii – cu un ciclu de viata de 100, 200 de ani si chiar mai mult – pune in umbra energia consumata la fabricare. De asemenea, este un material durabil, rezistent la deformare, care nu necesita vopsire sau glazurare. Cand casa e daramata, caramizile pot fi refolosite si revandute, dar si macinate.
Piatra artificiala
Este un material fabricat dintr-o baza de ciment la care se adauga apa. Piatra artificiala e usoara si reprezinta o alternativa ieftina la piatra naturala. Produsul e durabil, cu garantii asemanatoare celor ale cimentului fibros.
Asemeni celorlalte produse pe baza de ciment, pentru fabricarea pietrei artificiale se consuma cantitati importante de energie. La sfarsitul ciclului de viata, poate fi macinata si folosita la pavarea trotuarelor si aleilor.
Alte optiuni
In afara materialelor mentionate anterior, exista o multime de alternative care va pot satisface nevoile. Unii arhitecti folosesc deja fatadele de otel, pentru constructia carora se utilizeaza un procent important de metal reciclat. Dezavantajul este insa petul mare al materialului si cantitatea de energie consumata pentru fabricarea lui.
Instalare
Indiferent ce produs alegeti, felul in care se va comporta depinde in extrem de mare masura de calitatea instalarii, mai ales in privinta felul in care sunt tratate ferestrele si celelalte deschideri si in care sunt proiectate si instalate scurgerile.
Alegerea celui mai potrivit material pentru fatada exterioara va tine cont de un numar de factori, de la durabilitate la pret si aspecte legate de mediu, necesitand o prioritizare a caracteristicilor care va vor ajuta sa va atingeti scopul.