info INOVATIE

Nufarul, un oras plutitor pentru cei afectati de schimbarile climatice

 

Nufarul, un oras plutitor pentru cei afectati de schimbarile climatice

Exista extrem de putine solutii urbane care se adreseaza valului inevitabil de oameni lasati fara locuinte de cresterea nivelului apelor in urma incalzirii globale. Cu siguranta niciuna la fel de spectaculoasa ca Nufarul arhitectului Belgian Vincent Callebaut, conceptul unui oras plutitor autosuficient menit a oferi adapost petru refugiatii viitoarelor schimbari climatice.

Intentia proiectului este laudabila, dar atentia privitorului este atrasa in special de aspectul fenomenal imprimat de Callebaut Nufarului.

Solutia, la baza careia a stat conceptul de biomimetism, este proiectata pentru a semana cu un nufar de apa si pentru a se constitui intr-un oras cu zero emisii care pluteste in apele oceanului. Printr-o serie de tehnologii (care folosesc energia solara, eoliana, a valurilor si cea de biomasa), se intentioneaza ca acest concept sa isi produca nu doar energia proprie, dar sa si poata procesa dioxidul de carbon din atmosfera si sa-l absoarba prin invelisul din dioxid de titan.

Fiecare dintre aceste orase plutitoare poate adaposti 50 de mii de personae. Relieful creat de mana omului prevede existenta unei lagune, dar a si trei creste, totul cu scopul de a asigura diversitatea mediului. Cele trei creste situate de jur imprejurul lagunei sunt impartite pe functiuni, fiecare adapostind zona de birouri, de magazine si cea de divertisment.

Fiecare Nufar poate fi amplasat fie langa o zona de coasta, fie poate pluti pe apele oceanului, mergand de la Ecuator spre marile nordice, in functie de locul in care il poarta curentul golfului.

Desi departe de a fi pus in practica, conceptul este binevenit in ideea unei solutii la o problema care, desi nu este stringenta, constituie o amenintare reala la modul nostru de viata, asa cum il stim si se desfasoara in prezent.