Libelula, ferma verticala din New York, Vincent Callebaut Architectures, www.vincent.callebaut.org
Luand ca model aripile unei libelule, acest concept incredibil de ferma urbana proiectat pentru a fi amplasat pe Insula Roosevelt din New York este menit a solutiona problemele de hrana si a intari legatura dintre consumatori si producatori.
Desfasurandu-se pe 132 de etaje si 600 de metri inaltime, Libelula va adaposti 28 de ramuri diferite ale agriculturii, permitand cultura legumelor, fructelor, cerealelor, productia de lactate si carne. Combinatia de energie solara si eoliana transforma conceptul arhitectului belgian Vincent Callebaut intr-unul 100% autosuficient.
Structura aparent utopica prevede birouri, laboratoare de cercetare, spatii de locuit si zone comune dispuse printre livezi, ferme si spatii de productie. Zonele de cultivare a plantelor si cele de crestere a animalelor sunt dispuse in asa fel in aripile de sticla si otel ale Libelului pentru a mentine un nivel optim al nutrientilor din sol si pentru a refolosi deseurile biologice. Spatiul dintre aripi este special proiectat pentru a profita de energia solara prin acumularea de aer cald in interiorul exo-structurii (structura cu scheletul la vedere) pe parcursul iernii. Pe parcursul verii, racirea va fi facilitata prin intermediul ventilatiei naturale si evapotranspiratiei plantelor.
Gradinile verticale exterioare filtreaza apa de ploaie care va fi ulterior amestecata cu deseuri domestice lichide. Totul va fi apoi tratat organic inainte de a fi recirculat pentru utilizarea in cadrul fermelor si culturilor, conservand si distribuind nitrogenul, fosforul si potasiul.
Arhitectura Libelulei sugereaza o reinventare a cladirii verticale (care a caracterizat dezvoltarea urbana a New York-ului inca din secolul 19), atat din punct de vedere structural si functional, cat si din punct de vedere ecologic si energetic.
Imagini: https://vincent.callebaut.org/