Pentru a optimiza transferul termic al unei locuinte, materialele folosite la izolatia acesteia joaca un rol extrem de important. Astfel cu cat valoarea termorezistentei (R) este mai mare, cu atat mai eficienta va fi izolatia.
Va prezentam in continuare cateva materiale care va vor ajuta la izolarea termica a casei.
Izolatia din fibra de sticla
Este genul de izolatie care se foloseste pentru a acoperi conductele de aer, tevile, acoperisurile, peretii si podelele. Exista doua tipuri de izolatie din fibra de sticla, cea cu izolant de umplutura, care trebuie suflat, si cea sub forma de paturi, ambalate sub forma de rulouri, cu densitati, grosimi si lungimi diferite. Fibra de sticla are o structura fibroasa si este alcatuita din nisip si sticla reciclata, ceea ce face ca materialul sa fie ignifug. Expusa umiditatii, fibra de sticla nu retine umezeala, ci se va usca si isi va mentine valoarea R. Poate reduce consumul de curent electric, scazand astfel pretul facturilor la utilitati. Avand in vedere faptul ca imbunatateste eficienta energetica a cladirii, izolatia din fibra de sticla ajuta la reducerea cantitatii de combustibil fosil necesar pentru racirea si incalzirea cladirilor.
Izolatia din celuloza
Acest gen de izolatie poate fi folosita la poduri, pereti si tavane. Este compusa in mare parte din ziare tocate, ceea ce o face destul de inflamabila. Desi este de obicei tratata in acest scop, nu este ignifuga. De asemenea, poate absorbi si retine umezeala. Daca este inmuiata in apa, performanta termica i se poate diminua definitiv. Izolatia din celuloza foloseste aceeasi cantitate de materiale virgine ca si cea din fibra de sticla, dar e nevoie de trei ori mai multa izolatie din celuloza pentru a atinge aceeasI eficienta de izolare.
Izolatia din poliizocianurat
Poliizocianuratul este un tip de plastic facut dintr-o spuma cu celule etanse. |n interiorul acestor celule este un gaz cu conductivitate scazuta. Cu timpul, gazul se poate scurge din aceste celule, permitand intrarea aerului, ceea ce duce la diminuarea valorii R.
Izolatia din poliizocianurat se prezinta in mai multe forme: lichida, sub forma de spuma care se spreiaza si panouri rigide de spuma. Deseori varianta cu spray este mai ieftina decat instalarea panourilor rigide si se comporta si mai bine, fiindca material spreiata ia forma tuturor suprafetelor pe care e aplicata.
Polistiren expandat
Polistirenul este un termoplastic transparent si incolor. Este folosit la placile din spuma, caramizile din beton si izolantii de umplutura. Polistirenul expandat este un material special alcatuit din margele mici de plastic lipite intre ele. Desi poate fi turnat cu usurinta in diferite cavitati, acest izolant este extrem de greu de controlat – o mica gaura in perete sau o rafala de vant poate imprastia imediat margelele de plastic. Turnat sub forma de placi de spuma, rezistenta sa depinde de densitatea acestor placi.
Polistiren extrudat
Procesul de fabricatie diferentiaza polistirenul extrudat de cel expandat. Polistirenul extrudat incepe ca un material topit care va fi presat in foi. Este aplicat de obicei sub forma de placi de spuma, desi poate fi utilizat si pentru aplicatii generale sau specializate. Este rezistent la mucegai, umezeala si coroziune.