construct FINISAJE

MONTAREA PIETREI NATURALE IN BAIE

Iarna e vremea amenajarilor interioare si foarte multa lume placheaza baia cu piatra naturala. Produsele din piatra naturala sunt tot mai prezente in placarea bailor din Romania, fie ca vorbim de proprietati rezidentiale de lux sau de apartamente mai vechi. Varietatea texturilor si a culorilor, dublate de rezistenta specifica pietrelor naturale, garanteaza un design interior unic, modern, in ton cu tendintele actuale.

Unicitatea vine in primul rand din faptul ca nici o placa de piatra naturala nu seamana cu alta. De aici rezulta un model, o structura liniara si cromatica absolut irepetabile. Nu la fel stau lucrurile si cu faianta si gresia, care sunt produse de serie, rezultate din lucrul cu matrita. Multe modele de faianta si de gresie se regasesc in mii de case, pierzandu-se astfel nota de originalitate si de libertate in alegerea propriului stil.

Se poate intampla ca, dorind sa schimbam o placa sau doua de gresie la cativa ani dupa ce am montat-o in baie, sa nu mai putem, pentru ca acel model sau nu se mai produce, sau comerciantul de la care l-am achizitionat a disparut de pe piata. In plus, lucru stiut de altfel, piatra naturala este mai rezistenta decat gresia si faianta.

Versatilitatea pietrei naturale permite crearea unei multitudini de stiluri, in functie de tipul pietrei. Putem crea o atmosfera clasic-eleganta, modern-minimalista, mediterneeana sau rustica, ultimele doua fiind cele mai populare in acest moment in Romania, ca si in alte parti ale lumii.

Nu doar in baie, piatra naturala se monteaza pe suporturi rigide realizate din ciment sau placi de gips carton. Cand placile montate pe gipscarton sunt mai grele, e nevoie de mai multe suruburi prin care fixam gipscartonul pe profilele metalice. Tot pentru siguranta si pentru realizarea unui prize cat mai bune, inainte de montarea pietrei este indicat ca pe placile de rigips sa se monteze o plasa de rabit.

Inainte de aplicarea hidroizolatiei (ex. Hidroizolatie Weber.Tec Hydroprotect Kit), trebuie sa ne asiguram ca peretii sunt drepti si uscati. Pentru etansarea colturilor incaperii se folosesc benzi de etansare utilizate in sistemele de hidroizolatii. Pentru mai multe detalii privind diversitatea si numarul mare de solutii, putem consulta noua sectiune de materiale de constructii de la PIATRAONLINE.

Ce este ”montarea la rece”? Atunci cand vrem sa stim exact cum vor arata placile fixate la final pe pereti, putem folosi aceasta ”montare la rece”. Placile se asaza pe jos ca si cum ar fi puse pe perete. Astfel, vom putea alege cea mai buna combinatie, fiind vorba de felul in care diferitele placi se potrivesc ca ansamblu, unele in apropierea altora. Dupa ce am stabilit ordinea lor, vom insemna placile pe spate cu numere.

Denivelarile din pardoseala se pot corecta adaugand adeziv in cantitati mari acolo unde este necesar. Planeitatea pardoselii si unghiul de inclinare catre scurgere se verifica cu ajutorul bolobocului. Aceasta inclinare a pardoselii in baie catre gura de scurgere este obligatorie.

Spalarea si uscarea placilor inainte de montare sunt operatii obligatorii, din cauza impuritatilor care pot slabi contactul intre placa si stratul suport. Adezivul se intinde atat pe suprafata suport, cat si pe partea inferioara a placii. Daca se doreste un montaj cu rosturi, spatiul dintre placi se realizeaza cu ajutorul unor distantiere de plastic.

24 de ore sunt necesare placilor pentru a se usca, dupa ce aceastea sunt fixate cu adeziv de sprafata suport. Dupa aceea, in cazul montarii cu rosturi, se indeparteaza distantierele de plastic si se aplica chit in rosturi. In timp ce se aplica chitul, se sterge chitul in exces cu o carpa sau burete umed pentru a nu permite chitului sa se usuce. Urmeaza alte 24 de ore, timp in care chitul se lasa la uscat.

Impermeabilizarea se face cu o solutie destinata mediilor umede (ex. LTP Mattstone), aceasta sigileaza porii pietrei si nu modifica deloc aspectul placii. Daca se doreste o accentuare a nuantelor pietrei naturale, putem folosi intensificatori de culoare (LTP Colour Intensifier and Stainblock).

Intretinerea este la fel de simpla si se realizeaza cu detergenti speciali pentru piatra naturala, care se gasesc in aproape toate magazinele de bricolaj si la furnizorii de piatra naurala.

Dupa ce baia este amenajata cu piatra naturala, ne putem gandi la un blat si la o chiuveta tot din piatra naturala sau la decoratiuni interioare de calitate la un pret foarte bun, astfel incat sa obtinem un design cat mai armornios, relaxant, mai elegant si, nu in cele din urma, mai rezistent.

Surse foto: piatraonline.ro si piatraonline.com