Exceptand decorarea interioara a casei, o atentie deosebita se acorda si amenajarii teraselor si gradinilor, pentru simplul motiv ca spatiul exterior reflecta, de multe ori, ceea ce se gaseste la interior.
Text: Luminita Diculescu; foto: Arhiva ID, Shutterstock.
Atunci cand vorbim despre pavarea zonelor exterioare este interesant de stiut ca exista multe materiale care sunt cunoscute si folosite inca din Antichitate. Din aceasta categorie fac parte piatra naturala, granitul, travertinul, piatra cubica etc.
Piatra naturala este unul dintre cele mai cautate materiale, gratie frumusetii sale in forma bruta si rezistentei mari la uzura.
Dar poate ca materialul cel mai cunoscut din aceasta categorie este granitul, pe care constructorii antichitatii in preferau la placarea zonelor cu trafic intens. Atuurile sale sunt frumusetea si durabilitatea, fiind o roca magmatica masiva ce contine cuart, feldspat sau minerale de culoare inchisa. O vechime milenara are si travertinul, un material natural din familia calcarului. Spre deosebire de granit, care are o granulatie grosolana, travertinul este poros, recomandandu-se a fi tratat cu solutii de impermeabilizare.
Pentru realizarea unui design traditional, cu aspect antique, e ideala utilizarea ardeziei, o piatra naturala care poate fi intalnita in mai multe culori: verde, negru, gri, ocru, crem.
Piatra cubica este des intalnita la pavarea trotuarelor de pe marginea strazilor. Marele avantaj al acestui material este ca nu permite acumularea de noroi pe suprafata pietrei si nici de praf in anotimpul calduros. Piatra cubica montata este un pavaj permeabil, ce rezista fara probleme la miscarile tectonice ale pamantului.
Dintre solutiile moderne de placari exterioare enumeram betonul decorativ, care se dovedeste a fi ideal pentru restaurarea teraselor, spatiilor exterioare ale piscinelor, balcoanelor etc. El asigura o protectie optima la inghet-dezghet, trafic intens, temperaturi ridicate, substante corozive, UV. Designul sau poate reproduce piatra cubica, piatra de rau, dar costa mai putin decat materialele traditionale.
Foarte cautate si apreciate sunt si placarile cu lemn. Deck-ul este utilizat in pardoselile simple exterioare, la promenade, faleze, terase, chioscuri de gradina, dar si la placarile verticale cu lemn pentru exterior, prezentandu-se sub forma de lamele sau placi patrate (piastrele). Deck-ul se poate instala pe foarte multe suporturi: iarba, ciment, lemn, PVC, pietris, profile metalice, singura conditie fiind aceea ca suportul sa fie unul compact si dur, pentru a asigura planeitatea pardoselii si a sustine greutatea ei.
Daca se prefera acest tip de placare, trebuie stiut ca lemnul e necesar sa fie tratat in doua straturi cu uleiuri speciale de exterior, care se aplica dupa ce materialul a fost curatat in prealabil de impuritati si slefuit.