Pompele de caldura utilizeaza caldura oferita gratuit de mediul inconjurator, reprezentand o solutie sigura si sustenabila de incalzire a caselor individuale sau pentru doua ori mai multe familii. Ele reprezinta una dintre cele mai economice, eficiente si in acelasi timp ecologice moduri de a asigura confortul caminului tau, in ceea ce priveste apa calda si incalzirea.
Pompele de caldura capteaza energie naturala din pamant, apa subterana sau aer si reduc in mod semnificativ costurile de incalzire in timp ce fac acest lucru. Ele nu produc emisii si functioneaza eficient chiar si la temperaturi ambientale scazute. Pana la 75% din energia necesara functionarii pompelor de caldura este captata din mediu si numai restul de 25% trebuie asigurat de energia electrica, care furnizeaza puterea necesara pentru ca pompa de caldura sa functioneze.
5 avantaje ale unui sistem de pompe de caldura de la Vaillant
1. Utilizarea surselor de energie naturale, inepuizabile;
2. Fara emisii;
3. Eficient: pana la 75% din energie provine din mediu;
4. Poate fi folosit pentru racire in timpul verii;
5. Tehnologie simpla ofera valoare ridicata, are cerinte reduse de intretinere si o durata lunga de viata.
Cum functioneaza o pompa de caldura
Tehnologia pompei de caldura functioneaza pe principiul invers frigiderului. In timp ce un frigider transfera caldura din interior spre exterior, pompa de caldura extrage caldura din mediu sau si o transmite in interior. Caldura apelor subterane, a solului sau a atmosferei este absorbita de un agent frigorific si utilizata pentru a furniza caldura dupa comprimare.
In general, pompa de caldura trece printr-un ciclu de patru etape: evaporare, compresie, lichefiere si relaxare.
1. In prima etapa, agentul frigorific absoarbe energia termica a mediului datorita temperaturii scazute a agentului frigorific din pompa de caldura. Procedand astfel, acesta se transforma intr-o stare gazoasa datorita temperaturii scazute de evaporare a agentului frigorific.
2. Vaporii care rezulta sunt comprimati folosind un compresor. Moleculele de gaz se freaca una cu cealalta, ca urmare a presiunii crescute intr-un spatiu inchis, ceea ce produce temperaturi mai ridicate, care sunt utilizate pentru circuitul de incalzire.
3. In a treia etapa, gazul fierbinte emana caldura in sistemul de incalzire. Agentul frigorific devine din nou lichid.
4. In final, o supapa de expansiune reduce presiunea generata in etapa 2, astfel incat agentul frigorific sa reabsoarba caldura din mediu, pentru ca procesul sa inceapa din nou.
Pompele de caldura Vaillant sunt de ajutor pentru racirea casei in timpul lunilor de vara. In cazul sistemelor de incalzire in pardoseala, caldura este extrasa din spatiul de locuit prin tevi si apoi descarcata in pamant, prin colector.
Racirea poate fi activa sau pasiva, in functie de performanta de racire necesara si de sistemul de alimentare existent. Ambele metode, atat cea activa, cat si cea pasiva, permit producerea apei calde menajere. Racirea pasiva genereaza o mare economie, datorita consumului redus de energie, necesar doar pentru pompele de circulatie. Este util de stiut insa ca, spre sfarsitul verii, cand terenul a stocat o cantitate mare de caldura, puterea de racire a acesteia va scadea.
Acum, ca ai aflat mai multe despre modul de functionare al pompelor de caldura, de ce sa nu alegi un sistem ingenios, sustenabil si practic pentru caminul tau?