Juxtapunerea vechiului cu noul, a istoriei cu contemporanitatea este nu numai un curent extrem de la moda, ci si o modalitate ecologica de a transforma cladiri abandonate, greu de reconditionat, in locuinte moderne, perfect pretabile la existenta confortabila a vremurilor noastre. Exemplele de mai jos o demonstreaza cu varf si indesat.
Casa E-C House, Sami Arquitectos
Aflata pe insula Pico din Portugalia, casa E-C a celor de la Sami Arquitectos a avut ca punct de plecare o ruina ce se dorea transformata intr-o casa de vacanta. Proiectul a avut drept conditie pastrarea acestei ruine si punerea ei in valoare de catre noua constructie. Astfel, casa a fost modelata in interiorul vechilor ziduri de piatra, profitand de ele si oferindu-le rezidentilor sai posibilitati de locuire mult mai complexe si diverse decat vechea constructie. Structura cea noua, din beton deschis la culoare, cu a sa estetica moderna, intra in contrast cu ruinele innegrite de vreme.
Casa alba, WT Architecture
Aflata, la fel ca si Casa E-C, pe o insula, Casa alba a celor de la WT Architecture are o istorie mult mai bogata, fiind construita acum 150 de ani, prima casa varuita si patrata de pe insula Coll din Scotia. Abandonata in anii 1800, deoarece, ridicata pe nisip fiind, incepuse sa se crape, casa si-a pastrat, in mod miraculos, structura de baza. Cladirea a fost achizitionata recent de un cuplu care dorea s-o transforme in resedinta permanenta. Nestiind daca sa reconditioneze vechea constructie sau s-o darame pentru a ridica una noua, cuplul a acceptat in final varianta arhitectilor, care au propus o ocupare partiala a ruine si amplasarea unui nou corp, vizual distinct dar fizic conectat de ruina.
Moara, WT Architecture
Peisajul scotian este presarat cu ramasitele a numeroase mori, una dintre aceasta fiind transformata de biroul de arhitectura WT Architecture intr-o resedinia moderna prin inserarea in interiorul sau a unei structuri noi. Peretii de cherestea vopsita in negru a noii constructii sunt ascunsi in cochilia vechii cladiri, fiind aproape invizibili. Imposibil de reconditionat, acoperisul si structurile interioare ale vechii ferme au fost demontate, lasand in urma lor un invelis gol in care a fost construita noua locuinta. Peretii originali au fost reparati folosindu-se pietre gasite la locatie.
Casa in Linescio, Buchner Bründler Architekten
Pentru proiectul lor care implica ridicarea unei case de vara, biroul de arhitectura elvetian Buchner Bründler Architekten a ales o ruina veche de 200 de ani din lemn si granit a carei fatada a fost reconditionata si in interiorul careia a fost inserata o structura de beton, turnata strat cu strat prin acoperisul deschis.
Desi vechea fatada a fost pastrata in starea ei originala, arhitectii au golit tot interiorul pentru a face loc unui invelis din beton cu scopul de a crea o casa de vacanta moderna dar care sa conserve caracterul original al casei din piatra.
Ferma de langa capela, Bergmeisterwolf Architekten
Combinand noul cu vechiul, arhitectii de la Bergmeisterwolf Architekten au transformat o ferma italiana in ruina intr-o locuinta moderna cu acoperis verde. Arhitectii au respectat integritatea arhitecturii originale a cladirii, dar si peisajul natural inconjurator. Peretele de piatra initial a fost restaurat si a devenit punctul central al designului. Structura a fost acoperita cu tigle care au fost expuse intemperiilor cu un an si jumatate tnainte de darea in folosinta a constructiei pentru a obtine o uzura relativ uniforma.