ECO NEWS info

Viata in afara retelei, capsule locuibile

Uitandu-se la aceste imagini, probabil nu putini sunt aceia care incep sa vada avantajele traiului in afara retelei, intr-o unitate mobila care poate fi mutata in orice locatie, dupa preferinte. Aceste capsule reprezinta varianta moderna la traiul nomad, mergand de la unitati locative spatioase, la adaposturi care isi dubleaza dimensiunile sau care sunt atat de usoare ca pot fi transportate cu ajutorul unei biciclete, toate cu un avantaj de netrecut cu vederea: sunt independente de retea.

Ecocapsula sub forma de ou

Sub forma unui ou gigantic, Ecocapsula celor de la Nice Architects este o unitate echipata cu tot confortul unei case, inclusiv pat, dusuri cu apa calda, toalete si spatiu de gatit. Alimentata prin intermediul energiei provenite de la panourile solare si o turbina incorporata, cu o baterie de rezerva pentru zilele inorate si fara vant, capsula poate fi mutata cu ajutorul unui container de transport, in care incape perfect, ridicata in aer sau tractata.

Cabana camuflabila din busteni

Aceasta coliba invizibila pare doar o gramada de busteni cand este inchisa, dar trapa care se deschide pe o laterala a sa devine terasa unei cabane rustice. Cabana Yeta a celor de la Lab Zero poate fi instalata oriunde si, avand in vedere cat de mica si minimalista e, vine dotata cu o bucatarie, dus, toaleta si panouri solare.

Casele pustnic

Proiectate initial pentru un festival olandez in aer liber, aceste case pustnic ale biroului de arhitectura Cloud Collective pot fi instalate cu usurinta in orice locatie, in doar doua zile. Casele exista in mai multe modele, cu marimi si dispunere diferita a functiunilor. Modelul Abé, de exemplu, are aproximativ 14 metri patrati. Casele vin ambalate in pachete plate, iar arhitectii furnizeaza si kituri de asamblare si manuale pentru a va putea construi singuri o casa asemanatoare.

Adapostul Isolee

Inspirat din designul bufetelor, adapostul Isolee al celor de la Tjep are obloane imense din lemn care acopera toate cele trei niveluri, balansandu-se inainte si inapoi fie pentru a deschide structura catre imprejurimi, fie pentru a o inchide, pentru mai multa intimitate sau protectie in caz de furtuna. Stalpii de suport din beton sunt ascunsi in cele patru picioare care acoreaza constructia de laman, iar structura de panouri solare sub forma de copac se roteste in functie de soare.

Casa pompa

Biroul de arhitectura Branch Studio Architects a proiectat Casa pompaca adapost rustic independent ce poate fi amplasat pe malul unui lac, echipandu-l cu instalatie de colectare a apei pluviale, panouri solare si soba pe lemne. Ferestrele franceze au panorama la lac si micuta casa compacta include un dormitor, un living, o bucatarie si suficient spatiu de depozitare.